Purjevene

Veneille on tärkeää tehdä syyshuolto aina veneilykauden jälkeen, mutta huolto on tarpeellista myös keväisin ennen veneen vesille laskua. Näin voit turvata itsellesi mukavan veneilykauden ilman ikäviä yllätyksiä. Pieni huolto veneelle takaa sen, että se toimii koko kesän ja veneily on mukavaa. Olemme koonneet sinua varten tärkeimmät asiat, jotka kannattaa tarkistaa ja huoltaa myös keväisin.

Vene kuntoon – tärkein huolto syksyllä, mutta muista perushuolto keväälläkin

Suurimpia huoltotöitä veneille tehdään, kun ne nostetaan talviteloille veneilykauden päättyessä. Tällöin on hyvä tehdä perusteellisempi tarkastus veneen kuntoon ja hoitaa tarvittavat korjaustoimenpiteet. Kuitenkin veneen perushuoltaminen myös keväällä on tärkeää, sillä veneeseen on voinut talven aikana syntyä vikoja ja vaurioita. Veneen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kun vene on hyvässä kunnossa, on veneily paljon mukavampaa kesäkaudella. Huollot on sitä paitsi paljon helpompi hoitaa maasta käsin kuin veneen ollessa vesillä.

Moottoriveneet on hyvä puhdistaa keväthuollon yhteydessä.

  • Pesua ei kannata suorittaa vain ulkopuolelta, vaan myös sisäpuoli on tärkeää pestä. Veneen voi pestä sille tarkoitetuilla aineilla.
  • Sisätilat on hyvä imuroida ja tuulettaa.
  • Tarkista myös, että esimerkiksi hanat toimivat.
  • Talvisin venettä saattaa peittää lumi, joten on hyvä tarkistaa, onko vaurioita tullut lumikerroksen jäljiltä.

Ota huomioon, että kosteus voi aiheuttaa homevaurioita veneeseen. Siivouksen yhteydessä sisätilat kannattaa tuulettaa. Näin voit ehkäistä kosteusvaurioiden syntymistä. Jos lumisateita ei ole tiedossa, tuuletuksen voi aloittaa jo hyvissä ajoin keväällä. Ilman on hyvä kiertää sisätiloissa, jotta kosteutta ei pääse kertymään veneen sisälle.

Kurkkaa veneen runko, pohja, kansi ja moottori

Veneen kantta ei tarvitse välttämättä huoltaa keväisin, mutta pesua se saattaa hyvinkin kaivata. Syksyllä on voinut kertyä erilaista roskaa veneen kannelle, joten se on hyvä puhdistaa ennen veneilykauden aloitusta. Käy kansi läpi myös siten, että löydät mahdolliset vuotokohdat kannelta. Vuotokohtia on voinut ilmestyä etenkin ikkunoiden, luukkujen, säilytystilojen tai helojen kohdille.

Rungon läpiviennit on myös syytä tutkia. Sulkuhanojen täytyy olla toimintakuntoinen, eikä letkun kiristimissä saa olla ruostetta. Letkun tarkastaminen on tärkeää ja uuden hankinta on paikallaan, jos vikoja ilmenee. Hanat ja venttiilit on hyvä käydä tarkasti läpi, jotta vesi kulkee veneessä. Voitele tarvittaessa myös hanat ja venttiilit. Myös kaiku- ja lokiantureiden kunto on syytä tarkistaa, jotta ikäviä yllätyksiä ei synny veneilykaudella.

Moottori on syytä tarkistaa, jotta veneellä pääsee liikkumaan veneilykaudella. Tarkista veneestä esimerkiksi polttoainesuodatin ja se, että moottoriöljyä on riittävästi. Toivottavasti öljyt on jo vaihdettu syyshuollon yhteydessä.

Veneen rungon huolto

Veneiden rungon huoltaminen tapahtuu eri tavoin riippuen siitä, mistä materiaalista se on rakennettu. Kuituveneen runko on syytä pestä ja vahata. Jos taas kyseessä on alumiinivene, sille riittää pelkkä vuosittainen peseminen. Kuluneimmat kohdat ja vesiraja kannattaa käsitellä joko keväällä tai syksyllä. Tällöin veneen pohja sekä runko voivat hyvin.

Rungon käsittelyyn ja pohjan maalaukseen on suositeltavaa valita ympäristöystävällinen vaihtoehto, ja sisävesillä se on oikeastaan pakollista. Sisävesissä Suomessa on jo pitkään ollut kiellettyä käyttää myrkkymaaleja. Näin voimme suojella myös ympäristöä ja varmistaa mukavan veneilyn jatkossakin kaikille Suomessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin suosituksen mukaan pohjan maalaus tulee tehdä kovilla biosidittomilla maaleilla. Jo pelkkä veneen pohjan peseminen ja harjaaminen säännöllisin väliajoin auttaa paljon.

Huolla irrotettavat osat

Puiset veneen irrotettavat osat voi myös huoltaa erikseen. Osat kannattaa hioa kevyesti, jonka jälkeen niihin levitetään korjauslakka. Öljytyille puuosille riittää yleensä pelkkä puhdistaminen karkealla sienellä sekä uusi öljyn laittaminen.

Huolehdi turvallisuudesta ja hyppää vesille

Veneen keväthuollossa on kyse ennen kaikkea turvallisuudesta vesillä. Veneillä voi huolettomin mielin, kun tietää, että kaikki on kunnossa. Venesammutin on keskeinen osa veneen turvallisuutta. Sammutin tarkastetaan vuosittain valtuutetussa sammutushuollossa. Keväthuollon aikana tämä on helppo tehdä, jos se jäi syksyllä tekemättä. Testaa myös veneessä oleva palovaroitin ja kaasuvaroitin.

Hätämerkinantovälineiden kunto on myös syytä varmistaa. Tarkista niiden voimassaoloajat. Katso myös, että pelastus- ja paukkuliivit ovat riittävän hyvässä kunnossa. Uusi varusteet, jos se vaikuttaa vähänkin tarpeelliselta. Lisäksi on syytä tarkistaa muutkin perusvarusteet, kuten ensiapulaukku, pelastusrengas ja heittoliina. Merikarttojen on myös hyvä olla ajantasaiset.

Aika siirtyä vesille

Kun olet tehnyt valmiiksi veneen perushuollon, vesillelasku on seuraava vaihe. Vesille laskeminen vaatii varovaisuutta ja tarkkuutta, muuten moottorivene voi vaurioitua tai pahimmassa tapauksessa upota satamaan.

Ota huomioon, että veneen kuljetus on tarkkaa työtä.

  • Ennen lähtöä tarkista, että traileri on kunnossa ja olet kiinnittänyt veneen huolellisesti. Jos olet laskemassa veneen trailerilla veteen, katso, että vesi ei ole liian matalaa laskupaikalla. Pohjan kivikko voi vaurioittaa peräsintä tai vetolaitetta.
  • Liinoilla laskettaessa veneen kylkiin kannattaa merkata nostokohdat, jotta nostaminen ei riko vaikkapa lokin anturia.
  • Testaa ennen vesille lähtöä myös moottorin toiminta ja jäähdytys.

Venettä ei ole hyvä jättää pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan. Veneitä uppoaa tilastollisesti todennäköisimmin juuri pari päivää vesille laskun jälkeen – joko vene on vuotanut tai siitä on unohtunut esimerkiksi tulppa. Onkin siis syytä tarkistaa ennen lähtöä, että tulppa on paikallaan ja palata veneen luo tarkkailemaan sen kuntoa.

Rahoitus kuntoon – kilpailuta venelaina

Veneen hankinta ja sen huoltaminen voi olla hyvinkin kallista. Tähän onkin syytä varautua rahallisesti. Ulkopuolinen rahoitus voikin tulla kyseeseen, jos tarvitset taloudellista tukea veneen ylläpitokuluihin.

Venelainat voi kilpailuttaa osana vastuullista talouden hallintaa, jotta lainasta ei maksa turhia kuluja. Tämän voi hoitaa helposti keväthuollon yhteydessä, kun hoitaa muutenkin veneasiat kuntoon veneilykautta varten.

By sere

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *