Pelastusrengas

Vaikka kevään koittaessa tekeekin mieli laskea vene vesille niin pian kuin mahdollista, ei turvallisuuteen vaikuttavia asioita sovi unohtaa. Keväällä vesi on vielä kylmää, eikä vesillä liikkujia ole samalla tavalla liikenteessä kuin kesällä, jonka takia turvallisuuteen tulisi panostaa erityisen huolellisesti veneilykauden alussa.

Meripelastusseuran mukaan lähes puolet pelastustehtävistä johtuu veneeseen tulleesta teknisestä ongelmasta. Säännöllinen veneen huoltaminen ja veneen kunnon tarkistaminen ennen vesillelaskua on siis myös tilastojen valossa tärkeää.

Tarkistuslista ennen vesillelaskua

  1. Veneen rakenteet ja runko on tärkeää käydä keväällä läpi silmämääräisesti ja tarkistaa, ettei talvisäilytyksessä ole syntynyt kolhuja, jotka voisivat vaarantaa turvallisen vesillä liikkumisen.
  2. Läpiviennit pitävät veden oikealla puolella venettä. Tarkista, ettei läpiviennit ole rikkoutuneet tai hapertuneet talven aikana.
  3. Akku ja sähköt ovat useimmissa veneissä elintärkeitä mm. jo pelkästään moottorin käynnistämisen vuoksi. Myös pilssipumput voivat vaatia sähköä toimiakseen. Varmista, että akku on täyteen ladattu ja säilyttää virran asianmukaisesti. Tarkista myös sähköjohtojen, sulakkeiden ja kulkuvalojen kunto.
  4. Venevarusteet ja niiden kunto on helppo käydä läpi maissa ennen veneen laskemista vesille. Tarkista ainakin pelastusliivit, kartat, ankkuri, mela, sammutin, liinat sekä köydet.
  5. Ensiaputarvikkeet kuuluvat asianmukaisesti varusteltuun veneeseen. Tarkista, että nämä ovat kunnossa ja uusi tarvittaessa.
  6. Vakuutusten voimassaolo kannattaa varmistaa hyvissä ajoin ennen veneen laskemista.
  7. Vesipullo ja pieni välipala, kuten välipalapatukkaon hyvä olla mukana hätätilanteita varten, ja ne säilyvät kuivassa sisätilassa säilytettynä koko veneilykauden.
  8. Lämmintä puettavaa kannattaa pitää veneessä mukana varmuuden vuoksi. Ainakin pipo ja hanskat on hyvä olla mukana hätätilannetta varten etenkin viileinä kevätpäivinä.

Turvallista veneilykesää!

By Marko