meri

Kesälomaa haikeudella muistellessa voi todeta, että myös veneilykausi tulee auttamatta pian päätökseen. Ei kuitenkaan ole liian aikaista suunnata katsetta jo tulevaan kevääseen ja pohtia, haluaisiko viettää myös tuolloin aikaa veden äärellä, joko omalla veneellä tai vuokraveneen kannella.

Jos et ole vielä veneilyharrastaja, mutta veneilykärpänen on kuitenkin päässyt puraisemaan, syksy on myös erinomaista aikaa hankkia uusi harrastus ja osallistua veneilykurssille. Näin taskussasi ovat opit tulevaa kesää varten ja olet kesän koittaessa jo valmis hyppäämään laineille.

Vuokraa vene kätevästi netistä

Erilaiset vuokraamisen palvelut aina autoista sähköpotkulautoihin ovat yleistyneet hurjasti viime vuosina, joten ei ole ihme, että myös veneen voi nykyään vuokrata. Veneilyn ammattilainen Skipperi tarjoaa veneen vuokraamiseen kaksi erilaista palvelua, jotka ovat Skipperi Rent ja Skipperi Fleet. Näistä Fleet tarjoa valmiin palvelupaketin ja Rent sopii parhaiten kertaluontoiseen tai satunnaisempaan tarpeeseen, tai jos etsit vuokrattavaksi jotakin erityistä.

Mikä on Skipperi Rent?

Skipperi Rentin kautta kuka tahansa voi tarjota venettään vuokralle. Valikoimassa on monipuolisesti erilaisia venetyyppejä moottoriveneistä purjeveneisiin ja veneitä voi vuokrata jopa vain vuorokaudeksi. Palvelun kautta voit vuokrata myös kanootteja, SUP-lautoja tai vaikka kumiveneen.

Rentin etuna on laaja valikoima, sillä merkkejä ja malleja on tarjolla lukemattomia. Lisäksi veneet edustavat eri aikakausia, joten voit löytää käyttöösi esimerkiksi vanhemman, persoonallisen purjeveneen. Toisaalta veneet sijaitsevat aina tietyssä paikassa, joten lähtö- ja tietysti myös veneen palautuspaikka on määritelty.

Rent-palvelun kautta voit helposti hakea haluamiasi veneitä esimerkiksi sijainnin, venetyypin tai veneilijämäärän mukaan. Maksat vuokrauksesta vain kerran etkä sitoudu kuukausittaiseen veloitukseen. Toisaalta palvelun käyttö voi tulla kalliiksi, jos veneilykärpänen pääsee puraisemaan oikein kunnolla.

Mikä on Skipperi Fleet?

Skipperi Fleet on uudenlainen kuukausimaksullinen palvelu, jossa pääset nauttimaan veneilystä ilman veneen omistamisen kuluja ja vaivaa. Voit valita haluamasi palvelupaketin, jonka hinta määräytyy paketin laajuuden mukaan. Valittavissa on esimerkiksi vain arkiaamuisin alkava, edullisempi varauspaketti. Kaikki Skipperi Fleet -paketit sisältävät seuraavat ominaisuudet:

  • Rajaton määrä veneilyä lokakuun loppuun saakka (huomioiden valitsemasi paketin aikarajoitukset)
  • Takuu, että pääset veneilemään vähintään viikoittain
  • Yli 180 laadukasta ja täysin varusteltua Yamarin-merkkistä venettä
  • 15 veneilykaupunkia ja 30 lähtösatamaa
  • Skipperi Akatemia -veneilykurssi netissä (arvo 49 €)
  • Käytännön veneilykoulutus aloittelijoille (arvo 159 €)
  • Näppärä Skipperi-sovellus veneiden varausta ja käyttöä varten
  • Mahdollisuus käyttää veneitä myös ulkomailla
  • Pääsy Skipperin omaan saareen (Kirkkonummi)
  • Skipperi Kohteet -palvelun, joka näyttää veneilijöiden suosimat kohteet Suomessa

Verrattuna Skipperin Rent -palveluun on Fleet monipuolisempi ja sopii erityisen hyvin useamman kerran kaudessa veneilevälle. Toisaalta käytössä olevat veneet ovat kaikki samaa Yamarin-merkkiä, joten tunnelmallinen purjevene jää haaveeksi.

Fleet tarjoaa myös hyvät työkalut aloittelijoille, sillä palveluun rekisteröityvä saa lahjaksi jopa kaksi kurssia. Palvelun hinta on alkaen noin 100 euroa kuussa, mutta veneitä voi vuokrata myös pay-as-you-go -periaatteella esimerkiksi kahdeksaksi tunniksi tai kokonaiseksi vuorokaudeksi kerrallaan.

Sopisiko minulle vuokravene vai oma vene?

Omaa venettä pidetään usein jonkinlaisena statussymbolina, ja ajatus aina saatavilla olevasta veneestä on hyvin houkutteleva. Omistamisen kustannuksiin voi vaikuttaa vuokraamalla venettä, mutta eritoten himoveneilijälle oma vene tulee yleensä edullisemmaksi. Toisaalta veneen omistamiseen liittyy runsaasti kuluja.

Oma vene sopii aktiiviveneilijälle

Jos veneily on enemmän elämäntapa kuin harrastus, on oma vene monelle selkeä ja edullisin valinta. Oma vene on kuitenkin yleensä sijoitettuna tiettyyn paikkaan, jolloin esimerkiksi vieraalle vesistölle lähteminen on vaivalloista, sillä vene täytyy kuljettaa uuteen paikkaan esimerkiksi trailerilla. Lisäksi veneestä koituu suorien kulujen lisäksi kuluja myös arvonaleneman vuoksi.

Veneen omistajana sinun on myös seurattava alinomaa veneesi kuntoa ja huollettava sitä säännöllisesti joko itse tai ammattilaisen avulla. Tämä voi tulla kalliiksi, etenkin jos omaa osaamista on niukasti. Omaa venettä voi toki myös vuokrata muille, esimerkiksi yllä mainitun Skipperi Rent -palvelun kautta. Näin voi vaikuttaa veneilyn kuluihin, jos elämässä on esimerkiksi jakso, jolloin veneilylle ei jää niin paljon aikaa.

Vuokravene tuo joustoa

Kuten vuokrasopimus muidenkin hyödykkeiden osalta, myös veneilyssä vuokraaminen tuo monelle tervetullutta joustoa. Koska et omista venettä, sinun ei tarvitse välittää veneen säilytyksestä tai huolloista eikä näin ollen näiden kuluista. Myöskään yllättävät rikkoutumiset tai muut harmit eivät ole vastuullasi.

Vuokravenettä kannattaa harkita myös esimerkiksi, jos veneilyinnostus on vielä varsin uusi ilmiö. Pääset kokeilemaan erilaisia venetyyppejä ja voit vapaasti irtisanoa vuokrasopimuksen, jos huomaat, että veneily ei olekaan oma juttusi. Oman veneen ostamalla olet lisäksi sidottu tiettyyn venetyyppiin, joka ei jousta veneilevän kokoonpanon muuttuessa.

Plussat ja miinukset

Sekä vuokraveneeseen että omaan veneeseen liittyy lukuisia hyviä ja huonoja puolia, joista olennaisimmat tiivistimme alle.

Oman veneen plussat ja miinukset:

+ Mahdollisuus sisustaa mieleiseksi

+ Vuokraamalla voi saada lisätuloja

+ Käytössä milloin vain

– Korkea hankintahinta ja arvonalenema

– Juoksevia kuluja: säilytys, huollot, kuljetus jne.

– Vaatii veneen kunnon tarkkailua

Vuokraveneen plussat ja miinukset:

+ Joustavuus lähtöpaikan suhteen

+ Ei suurta alkuinvestointia

+ Paljon venemalleja

– Omia tavaroita ei voi pitää veneessä

-Ei aina spontaanisti käytettävissä

– Ei voi personoida oman maun mukaiseksi

Käyttäjästä riippuen plussia ja miinuksia voi olla myös paljon muita, joten onkin olennaista miettiä, mitkä asiat ovat omalla kohdalle merkityksellisiä ja mitkä taas eivät. Tee oma listasi ja tutkaile, kumpi vaihtoehto sopii paremmin juuri sinulle.

Jokaiselle jotakin tarpeen mukaan

On tilanne- ja käyttäjäkohtaista, kannattaako veneilijän ostaa oma vene vai vuokrata vene ulkopuoliselta. Oma vene sitoo paljon pääomaa ja suuren hankintahinnan lisäksi siitä koituu myös jatkuvia kuluja. Toisaalta on kätevää, kun veneilytarvikkeet voi säilyttää omassa veneessä ja vene on muutenkin omistajansa näköinen.

Veneen vuokraaminen tulee useimmiten omaa venettä edullisemmaksi, mikä voi yllättää. Esimerkiksi Skipperi Fleet -palvelu on useimmiten kannattava jo, jos veneilet kauden aikana vähemmän kuin 20 kertaa. Lisäksi tulevat vuokraamisen muut edut, kuten mahdollisuus kokeilla erilaisia malleja sekä valinnanvapaus useiden lähtösatamien välillä. Kannattaakin pohtia, onko oma veneilyinnostus pysyvää sorttia ja riittääkö oma aika ja osaaminen oman veneen huoltoon ja muuhun ylläpitoon.

By user

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *